Despre Scorțișoară

 

Îmbinând cunoștințele din cele mai vechi timpuri cu tehnologia actuală, și ca rezultat al multiplelor studii efectuate, s-a dovedit nu o dată că Natura ne vine în ajutor pentru a putea preveni apariția unor afecțiuni.

 

Cu ajutorul tehnologiei actuale s-au descoperit noi calități ale acestui minunat condiment, Scorțișoara

 

Consumul de scorţişoară are acțiune favorabilă asupra întregului organism, asupra glicemiei şi asupra nivelului de colesterol la pacienţii diabetici și nu numai. O serie de studii au scos în evidență efectul benefic al scorţişoarei asupra glicemiei şi lipidelor, datorită acţiunii ingredientului său principal, cinamaldehida.

 

Istoria Scorțișoarei

 

Scortișoara este folosită de mii de ani,( încă din anii 2000 î.Hr.) de către  Egipteni pentru îmbălsămare, parfumuri, tămîiere și la fabricarea uleiurilor.

 

 

Dovezile sugerează că a fost folosită în întreaga lume antică și că negustorii arabi au adus-o în Europa.

Arabii transportau scorțișoara pe drumuri dificile, în cantități limitate și la prețuri ridicate, ceea ce a făcut din utilizarea scorțișoarei un simbol în Europa Evului Mediu.

Pentru a satisface cererea din ce în ce mai mare, exploratorii europeni au plecat în căutarea misterioasei surse. În jurul anului 1518, negustorii portughezi au descoperit scorțișoara în Ceylon, Sri Lanka de astăzi. În anul 1784, după terminarea celui de-al patrulea război anglo-olandez, scorțișoara nu mai constituia o marfă scumpă sau  rară, fiind cultivată și în alte părti ale lumii, iar în secolul al XIX-lea  ciocolata sau scorțișoara Cassia au devenit rivalii scortișoarei de Ceylon. 

Astăzi

În ziua de azi, întâlnim în mod obișnuit două tipuri de scorțișoară, Scorțișoara Cassia și cea Ceylon (Vera). Cassia provine din Indonezia,  și are cea mai puternică aromă dintre cele două tipuri.  Aceasta este și varianta de scorțișoara pe care o găsim în magazine.

Puțin mai scumpă, scorțișoara de Ceylon este produsă în continuare în Sri Lanka, are o aromă mai blândă, puțin mai dulceagă, fiind mai des recomandată în preparatele de patiserie, în ciocolată sau în băuturi precum cafeaua.

 

Proprietățile Scorțișoarei

S-a demonstrat că scorțișoara are multiple proprietăți generale cât și metabolice.

Batoanele de scorțișoară sau pulberea consumate în fiecare zi sau cât mai frecvent, pot contribui la o digestie mai bună, la menținerea tonusului țesuturilor, la reducerea radicalilor liberi, menținerea unei imunități mai bune, poate fi afrodisiac pentru bărbați (conform medicului Alan Hirsch, de la Fundația de Cercetare și Tratament pentru Miros și Gust din Chicago) și ajută la menținerea memoriei șia funcțiilor cognitive. De asemenea, multiple studii desfășurate pentru urmărirea efectului benefic al pulberii de scorțișoara asupra sănătății pacienților cu diabet zaharat tip 2 cât și cu tulburări asociate metabolismului lipidic, au demonstrat o îmbuntățire  semnificativă a valorilor glucozei în sânge cât și a colesterolului, fracțiilor de colesterol și a acidului uric.

Știm cu toții că este preferată în dietele de slăbit, cunoscut fiind faptul că scorțișoara reduce apetitul.